torsdag, juni 25, 2009

En kall vecka

Vi har haft en relativt lugn vecka här. Och det beror främst på vädret. Det spöregnade i två dagar så vi kunde inte göra det program vi tänkt. I fredags var vi på ett ålderdomshem på förmiddagen. Det var så trevligt. Vi spenderade över en timma och bara pratade med de gamla. Sedan gjorde vi två draman för dem. Vi bad för dem som ville. Det var en kontrast till ett Svenskt ålderdomshem. Det hade inget att göra på dagarna. De satt bara i sina rullstolar eller i soffan eller på bänkar och tittade rakt fram. På hyllan stod en radio och spelade salsa för full volym.

Som jag skrev tidigare så är det kallt  och ruggigt höstväder här. Och husen är helt oisolerade, det drar kall luft i alla fönster och dörrspringor. Många har kaminer hemma som de eldar med ved. Det värmer upp tillfälligt men eftersom husen är så dragiga och oisolerade så håller inte värmen.

Så hos de gamla var det kallt. Bara precis bredvid kaminen var det varmt. De alldra flesta husen är gjorda av sten också och det är ju inte ett speciellt varmt material. Ett vanligt golvmaterial är kakel och jag kan säga att värmeslingor i golvet är inget de hört talas om här.

Damen som vi bor hos, bor i en lägenhet i ett 4 våningshus som är byggt i en cirkel. Så i “hålet” i mitten är det en liten innergård. Hon har inget värmesystem hemma så det är så kallt hela tiden. Jag sov i min sovsäck med tretjocka filtar över och ett överkast för att inte frysa. Det var hemskt att kliva ur sängen på morgonen. Men tack och lov så hade hon en varmvattenberedare som värms upp med en gaslåga. Det kändes lyxigt att få duscha varmt.

Men ett annat problem var att hennes lägenhet var så lyhörd. Ytterdörren var bara två tunna masonitskivor. Och hennes grannar var inte speciellt tystlåtna. På vardagarna var barnen ute på gården till tolv eller ett på morgonen. Och på lördagskvällen var det en fest i en av lägenheterna till kl. 5 på morgonen, med full musik på helat iden. Man kunde inte tro att det var sant. På söndagskvällen satt grannen som bor precis bredvid utanför sin dörr med en vän och drack och de var inte speciellt tystlåtna, vid tre på morgonen när jag vaknad till höll de fortfarande på.

Så vi har inte fått så mycket sömn denna vecka. På kvällarna har vi haft samlingar och vi brukade komma tillbaka till lägenheten vid 23-tiden.

IMG_9098 En kväll efter att vi varit ute och gjort vårt program, åt vi kvällsmat i en lokal. Där utanför hittade vi en liten herrelös hund. Han var så söt och han frös så mycket, så jag lindade in honom i min poncho och så låg han i mitt knä resten av kvällen.

IMG_9101

Vi försökte hitta någon som ville adoptera hunden, men de gick inte så vi fick lämna ut stackaren
i kylan igen när vi skulle åka.

IMG_9125

IMG_9128

På väg tillbaka till våra sängar för att sova.

IMG_9159

I det här huset bodde pastorn som vi arbetade med under några dagar. Det var fantastisk natur här. Påminde så mycket om Sverige, t.o.m lukten.

IMG_9176  IMG_9238  IMG_9240

Men det fanns tydliga skillnader från Sverige, som t.e.x kaktusar och apelsinträd.
Alla trädgårdar hade apelsinträd och vindruvor.

IMG_9264 IMG_9282 IMG_9266

IMG_9293 IMG_9297

Inga kommentarer :