lördag, juli 04, 2009

Vi reser vidare

I måndags hade vi tänkt resa vidare till Argentina. Men på söndagskvällen fick vi veta att passet snöat igen igen. Så det var bara att vänta. På måndagen hade några ringt väderstationen och de sa att det skulle snöa i två dagar till, så det såg inte så ljust ut. Men så på måndagskvällen fick vi besked från bussbolaget att de skulle öppna på tisdagsmorgonen och att vi skulle infinna oss på busstationen kl. 8.00 på morgonen.

Bussen åkte vi 8.30 tiden på morgonen, det kändes spännande att vara på väg igen. Även om det var svårare att säga adjö eftersom vi hade haft två mycket speciella veckor i Los Andes. Vilken väg det var genom bergen. Jag mådde så illa. Efteråt fick jag veta att det var 42 skarpa kurvor. Jag filmade lite med min kamera, ska försöka lägga upp det.

Förresten så försökte mannen i familjen vi bodde hos i Los Andes att laga vår kamera eller rättare sagt rensa den. Tyvärr så blir bilderna fortfarande suddiga, randiga och vitaktiga. Men jag har kommit på att det går ganska bra att filma med den. Men vi ber fortfarande för en ny kamera. Vi är väldigt glada att det finns andra i teamet som tar mycket bilder som vi kan föra över till vår data.

IMG_7005 IMG_7007

Här är två bilder tagna med vår kamera på busstationen i Los Andes. Det är de två olika värdfamiljerna
som vi bodde med under de två veckorna.

När vi kom till Argentinska gränsen och tullen fick vi veta att de stängt passet igen. Wow, vi hann precis igenom.

Första resan gick till Mendoza, där vi egentligen skulle spenderat en vecka. Där var det bussbyte och vi fick vänta ca 5 timmar tills nästa buss gick. Sedan tog vi en nattbuss den gick 19.30 på kvällen och var framme i Cordoba kl. 7.00 på morgonen. Bussen såg ny och fin ut, men sätena var super obekväma så det blev inte så mycket sömn den natten. I Cordoba stannade det röda teamet, alltså andra halvan av oss. Vi tog ännu en buss i 5 timmar till staden Frias. Som tur var så var den bussen inte full och sätena var mycket mjukare så jag sov en hel del av den resan.

Vi var riktigt hungriga när vi kom fram vi 13- tiden. Vi fick ett varmt mottagande på busstationen av församlingsmedlemmarna. Mat väntade oss i kyrkan när vi kom fram. En arabisk/syriansk mat rätt med bulgur. Det bor många araber/syrianer i Frias så det är mycket mellanöstern inspiration på maten. Det var super gott och jag tog receptet kan jag säga!

Kul att lära känna argentinarna. Vi känner egentligen bara en argentinare faktiskt två när jag tänker efter, men båda är svenskar uppväxta i Argentina. I alla fall det är helt annorlunda vanor här och även hur de pratar.

Det borde passa mej jättebra för det är riktiga nattmänniskor. Siestan är helig här i Frias. Mellan kl.12 och 5 på eftermiddagen ser man knappt en människa på gatorna. Men på kvällen vaknar alla till. I Chile åt man “Once” som betyder elva. Det var kvällsmat som bestod av te och mackor och serverades allt mellan 19 och 23 på kvällen.

Här äter vi lunch vid 14-tiden och sedan merienda vid 19-tiden, merienda är som en typisk svensk fika med fikabröd och kanske en lite macka med marmelad, te eller kaffe. Och just det viktigast av allt, här dricker man mate. Mate är ett te av typ gräs som man dricker i en kopp med ett metallsugrör. Det är en nyttig dryck om man inte häller i för mycket socker, vilket många här har en tendens att göra.

IMG_9879 IMG_9876 IMG_9874

Några i teamet som testar mate för första gången.

Sedan var det dax för kvällsmålet eller middagen eller vad man ska kalla det. Den serverades kl.23 igår kväll! I skrivande stund är kl. 23.10 och de är inte klara med kvällsmålet…

Alla var glada och nöjda i alla fall. Vi fick en supergod pizza med supergod tomatsås och ljuvlig mozzarella. Mums. Bye the way..jag tog receptet :) Det gäller att hänga med. I Chile fick vi porrotos, som är en maträtt av vita bönor, en traditionell rätt som alla gör på sitt eget sätt. Men jag fick i alla fall ett recept på det med. Och jag tog även receptet på brödet som en av pastorerna bakade till oss nästan varje dag. Så den som vill smaka Latin Amerika får komma hem till oss i höst. Välkommen!

IMG_9917 IMG_9925 IMG_9928

Idag var det frukost kl. 10, men det serverades inte förens kl.11.30, det blev rätt sent igår kan jag säga. Det har ett stort gäng ungdomar i kyrkan och de jobbar också med draman och gör mycket utåtriktat arbete. De ville se alla våra draman.

I går kväll presenterade vi alla våra draman för dem. Sedan fick vi se de draman som de gör. De har kommit på dem själva och lagt musik till. Ett av dramana fick en kille till sig i en dröm. Det var häftigt.

Idag efter frukost fick vi arbeta praktiskt. Vi slipade väggen utanför kyrkan och den ska vi sedan måla. Det var kul och det hela slutade med damm krig.

IMG_9942 IMG_9948

 

IMG_9967

Emeth från Iquitos, Angela från Tyskland och Katie från USA.

På eftermiddagen gick vi till Plazan. Först var vi bara där och minglade runt, lattjade fotboll och volleyboll. Det var en hel del folk främst ungdomar där. De sitter på gräset och på bänkarna och dricker mate. Så några gick och satte sig med några ungdomar och sammalde.

Alla skolor stängde för någon vecka sedan p.g.a svininfluensan. De ska hålla stängt en hel månad. Skolorna stängde helt plötsligt från en dag till en annan på beslut av myndigheterna, så eleverna hann inte få med sig några läxor hem. Ungdomarna drar alltså runt på dagarna och har inget att göra.

Efter någon dryg timma så gjorde vi två draman och samtalade lite mer med ungdomarna. Det känns mer öppet här än i Chile. De ungdomar jag pratade med skojade först en del, men sedan var de helt tysta och allvarliga och lyssnade på allt vi hade att säga.

En annan sak som jag lade märke till direkt när vi kom till Argentina är de gamla bilarna. Vi pratar alltså bilar som är minst 30 år gamla och de är många. Det kändes som vi hade rest tillbaka i tiden. Det är en cool känsla. Här i Frias passerar en hel del mulor utanför kyrkan. De samlar skräp och annat på sina vagnar.

Inga kommentarer :