torsdag, juli 09, 2009

Viken härlig dag

Igår var vår lediga dag. Den spenderade vi tillsammans med församlingen i Frias. Efter en sen frukost, som vanligt, så packade vi för att åka till landet. Församlingsmedlemmarna droppade gradvis in till kyrkan med påsar av kött. Vi skulle ha “asado”, en riktig argentinskt grillfest.

Vi åkte i omgångar i bilar. Det var ett par mil utanför Frias, på riktiga småvägar rakt ut i naturen. De hade ett litet landområde där det fanns ett par gamla byggnader som blivit övergivna sedan 30 år tillbaka. Här höll de på att rensa ut buskar och träd. De tände elden direkt när vi kom dit. Ett 30-tal meter därifrån fanns en lite flod. Den brukar vara större på sommaren, men nu var den mer som en bäck, vilket var lagom för barnen att bada i. Som tur var tipsade några om att vi skulle ta med badkläder. Jag var väldigt skeptisk men hade packat ner till barnen i alla fall.

IMG_0325 IMG_0330 IMG_0335

IMG_0327

IMG_0333

Det är vinter i Frias, men vi har haft klarblå himmel och sol varje dag. Luften har ibland varit sval men igår var det jätte varmt och skönt. Det var säkert 25-30 grader i solen. (På somrarna är det runt 40 grader varmt i Frias). Barnen hoppade i floden direkt. Och Emanuel badade hela tiden tills jag fick dra upp honom för vi skulle äta 3 timmar senare. Det tar tid att grilla stora maffiga köttstycken. För det är asado, de grillade även två kycklinghalvor.

IMG_0276IMG_0282 IMG_0293 IMG_0323

Vi var riktigt hungriga när det var dax att äta, det såg ut att vara tonvis med kött, men var enda gnutta gick åt, helt otroligt. Det var bröd och sallad till. Flera i teamet hade sett fram emot det här sedan vi åkte från Iquitos. Argentina är känt för sitt kött och framförallt grillat kött. I Iquitos åt vi så mycket kyckling så et nästan började växa fjädrar på oss :). Jag är ingen stor köttätare, men det här var en upplevelse.

IMG_0379 IMG_0381

En i familjen som var riktigt nöjd.

IMG_0311

Argentinare vet hur man umgås och hur man bara är tillsammans. En mate och obegränsat med tid så leker livet. Jag njöt verkligen denna dag, jag låg flera timmar i solen och tittade på barnen som badad, läste min bok och pratade med vänner, det var härligt.

IMG_0251

Det har varit en intressant vecka i Frias. Det har varit annorlunda att få lära känna Argentinarna och deras kultur. De har mycket sena vanor som jag nämnde tidigare. Varje kväll har vi ätit kvällsmat mellan 23- 01 på natten. Det är mycket pussande. Varje gång man möts så pussas man två ggr, en gång på varje kind. Även männen pussas. I Peru och Chile är det bara en puss och män pussar inte varandra. Det var verkligen en upplevelse för killarna i vårt team :).

Varje dag kom ungdomarna till kyrkan för att vara med oss. De var ju lediga eftersom skolorna stängt. Andra dagen fick vi veta att man förbjudit alla typer av aktiviteter och folksamlingar på allmänna platser p.g.a svininfluensan. Det är svårt att veta hur allvarligt det är eller hur mycket som blir uppblåst av media och av folket. Men det var minst ett 30-tal döda i Argentina vad jag förstod.

IMG_0220På lösdagar bakar de arabiska piroger i kyrkan för att sälja. De har blivit kända för sina piroger och folk gör beställningar. De ställer även ut en stor skylt på kvällen att de säljer piroger. Förtjänsten av försäljningen går till församlingsarbetet och även till mission. Det är ett riktigt samarbete när de bakar pirogerna, den här gången var det extra många händer som hjälpte till… och även munnar som åt :), vi åt så många piroger så magen stod i tre hörn sedan. (Pirogerna är trekantiga).

IMG_0230IMG_0203

IMG_0234

En bild från ett barnmöte får avsluta vår vecka i Frias,
nu reser vi vidare till Jujuy i norra Argentina.

IMG_0104

Inga kommentarer :