söndag, mars 29, 2009

Veckans undervisning – Din kallelse

Denna vecka har David Clark från Minnesota varit här och undervisat. Han är basledare sedan ett antal år tillbaka för YWAM basen i Minnesota. Han har undervisat om hur vi hittar vår plats i livet och vår kallelse.

Vi behöver ha en någorlunda plan för vårt liv så vi vet vart vi är på väg dels på kort sikt 1-2 år, och på 2-5 år men även på lång sikt 20-30 år. Det är bra om man redan som ung har en idé om vad man vill göra med sitt liv så man inte bara hoppar hit och dit helt utan någon plan.

Som kristen så tror vi att Gud har en plan för vårt liv. Han har gett oss gåvor och färdigheter i linje med vad man kommer engagera sig i livet.  Ibland har vi en skev uppfattning om att Gud ska sända oss att göra precis det vi inte vill. Men jag tror att den längtan och det vi har passion för i livet är nedlagt i oss redan från början och det är just det som vi passar bäst till att göra. Och det häftiga är att vi alla är unika och har unika gåvor, färdigheter och personligheter. Därför är också vår kallelse unik. Gud vet vart du passar bäst och trivas bäst. Jag tror att när vi är i Guds vilja för våra liv så mår vi bra och trivs. Men trots det så är inte allt “en dans på rosor” och vi kan gå igenom tuffa tider och även motgångar. Och ibland vet vi innerst inne att det är något vi ska göra men vi undviker det för det kostar på lite.

Gud tvingar sej aldrig på oss, men han längtar efter oss, efter en relation med oss.

Hur hittar jag då min kallelse eller mitt syfte? Den första kallelsen som vi kristna har är för oss alla, och det är det störta budet som Jesus talar om i Matteusevangeliet 22:37 “Du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd.”

Det  enda som egentligen betyder något är vår relation med Jesus Kristus. Det är den vi ska jobba på. Den intima nära kärleks relationen till Jesus. Och när vi är där nära han hjärta blir vi också ett med Honom och därmed är vi i Hans vilja för vårt liv.

Gud har skapat dej speciell och unik, det finns ingen som du. Bibeln talar flera gånger om att v inte ska jämföra oss med varandra. Gud jämför dej aldrig med en annan människa. Han ser dej som du är med din unikhet och dina gåvor som du har. Han har skapat dej precis som Han vill ha dej, du är perfekt i hans ögon. Din uppgift är att uppfylla din unikhet. Bli dej själv och var mer Du!

Se in i ditt hjärta. Vad är din passion, vad är din motivation, vad är din längtan, vad är du bra på eller begåvad i. Vem har första platsen i ditt liv? Vad är kärlek? Det är att söka det allra högsta och bästa för en annan person.

Låt kärlekens rot bo i dej av den roten kan endast komma gott. Om kärleken till Jesus är motivationen för allt du gör då gör du gott och då är du i Hans vilja!

Så hur tar det sej uttryck, hur visar jag den här kärleken till Jesus?
Det är här din unikhet och dina gåvor kommer in.  När vi lever i Hans kärlek helt och fullt ger han oss frihet att uttrycka vår kärlek tillbaka till honom på olika sätt. Vi är fria att vara kreativa och ha initiativ.

Kanske är din gåva att undervisa andra barn eller vuxna, kanske är du en sjuksköterska eller läkare och kan hjälpa människor med fysiska sjukdomar eller problem, kanske är du en advokat eller bankman och söker Herrens vishet för hur du kan hjälpa dina klienter, du kanske jobbar på en restaurang och älska att få människor att känna sig speciella genom den servis du ger dem. Du kanske har musikaliska gåvor spelar instrument eller har fått en speciell talang i en sport. Kanske har du ett hjärta för människor som inte “passar in i vårt samhälle”, människor med alkohol eller drog problem, människor med sociala problem, fattiga och utstötta. Kanske är du bra på och älskar att omhänderta, du kan jobba med gamla och få dem att känna sig viktiga och uppmärksammade. Eller ta hand om de små barnen på dagis förmedla kärlek och trygghet. Alla har vi våra speciella gåvor det vi är bra på och passar för, det vi trivs med. Och det är så olika från person till person, därför är det omöjligt att jämföra sig med någon annan. Vår uppgift är att upptäcka hur man kan bli mer sig själv.

Du är unik och Gud har en unik plats för dej i världen, du är inte ersättningsbar. Vem som helst kan inte komma och göra det du gör på det unika speciella sätt som du kan göra det. Du är värdefull och det värdet är baserat på vad någon är villiga att offra för dej. Den goda nyheten är att det finns en person som har betalat det högsta priset som går att betala, att ge sitt eget liv för en annan människa. Du är så värdefull i Jesu ögon, Han inte bara gav sitt liv för mänskligheten, utan för just DEJ. Om du hade varit den enda personen på hela jorden som behövde räddas så skulle han ändå gett sitt liv. Gud tänkte inte att det finns 10 000 människor att offra sig för eller 1000 eller 100 då är det ju värt, nej om det bara varit DU, så hade det varit värt det. Så mycket älskar han dej och så mycket är du värd i hans ögon. Petrus första brev, 1 Pet 1:18-19

Sök din passion, sök Gud, fråga honom och finn din plats i livet.


Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.” Matteus evangeliet 6:33

IMG_5867

2 kommentarer :

eva åberg sa...

Bra skrivet Anna! Verkligen tänkvärda ord.

Kram

Eva Å

Familjen Paz sa...

Hej Eva!
Tack för din kommentar. Det är bra för mig med att fundera igenom vad jag fått höra under veckan och sätta egna ord på. Kul att vet att någon läser och också får ut något av det.
Kram